Aleksandar Antic

Director
KORIDORI SRBIJE

Aleksandar Antic

Director
KORIDORI SRBIJE

Biography

Александар Антић

Биографија

Рођен је 7. маја 1969. године у Београду, по занимању је дипломирани економиста.

Функцију вршиоца дужности директора „Коридори Србије д.о.о.“ обавља од новембра 2020. године.

Функцију министра рударства и енергетике у Влади Републике Србије обављао је од априла 2014. до октобра 2020.  године. Министар саобраћаја у Влади Републике Србије био је у периоду од септембра 2013. до априла 2014. године, када је именован и за председника Управног одбора Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије.

На парламентарним изборима 2012. године изабран је за народног посланика у Народној скупштини Републике Србије. Као народни посланик био је члан Одбора за одбрану и унутрашње послове, Одбора за европске интеграције и члан Парламентарне делегације у Парламентарној скупштини ОЕБС-а. 

Функцију председника Скупштине града Београда обављао је у два мандата, од децембра 2008. до маја 2012. и од јуна 2012. до септембра 2013. године,  када је изабран за министра у Влади Републике Србије.

Има дугогодишње искуство у раду у државној управи, у руковођењу великим инфраструктурним пројектима и јавним комуналним системима.

Вршио је функцију председника Скупштине привредног друштва „ЈАТ техника ” од новембра 2008. до септембра 2013. године, и био члан Управног одбора ЈАТ Airways-а, од јула 2005. до новембра 2007. године.

Током вршења функције министра рударства и енергетике именован је за Националног координатора Републике Србије у механизму сарадње НР Кине и земаља Централне и Источне Европе (ЦИЕЗ), као и председника српског дела Мешовите комисије Републике Србије и Румуније за економску сарадњу, председника српског дела српско-бугарске међувладине комисије за економску сарадњу и члана Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и Народном Републиком Кином.

Био је члан Управног одбора Фонда за развој Републике Србије. 

Одликован је Орденом Светог Серафима Другог степена од стране Руског Патријарха Кирила.

Говори енглески језик.

 

All sessions by Aleksandar Antic